Hoe drink je yerba mate? - De traditionele manier

Hoe drink je yerba mate? - De traditionele manier

Yerba mate is een intrigerende drank die zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika en bekendstaat om zijn rijke smaak en stimulerende effecten. Hoewel traditioneel drinken van yerba mate een eeuwenoude praktijk is, zijn er ook moderne twisten aan deze geliefde drank. Laten we eens kijken naar de traditionele manier om yerba mate te bereiden en genieten, evenals enkele andere methoden.

Traditioneel Genieten van Yerba Mate

In landen als Argentinië, Uruguay en Paraguay is het drinken van yerba mate meer dan slechts een gewoonte; het is een sociale gebeurtenis en een teken van gastvrijheid. Hier is hoe je yerba mate traditioneel drinkt:

  1. Vul de kalebas tot net over de helft met yerba. Dek de bovenkant van de kalebas af met je hand, en schud hem op en neer om te voorkomen dat de poederachtige deeltjes niet allemaal op de bodem zitten. Houdt de yerba nu schuin, en zet deze neer onder een hoek van ongeveer 45 graden. Je kunt bijvoorbeeld je bombilla gebruiken om de kalebas te ondersteunen.

  2. Giet een beetje lauw water zo dicht mogelijk bij de wand van de kalebas aan de kant waar de yerba niet zit. Je krijgt nu een helft met droge bladeren, en een helft met water. Wacht 1-2 minuten tot het water is opgenomen door de bladeren van de yerba.

  3. Als het water helemaal is opgenomen, kun je met je bombilla de bladeren nog even 'aanstampen', zodat de yerba helemaal aan een kant van de kalebas zit. Stop nu de bombilla in de kant waar geen bladeren zitten, en schuif de filter, met de platte kant omhoog, onder de bladeren. Duw met de bombilla de bladeren nog een beetje omhoog, zodat er een soort holletje voor de bombilla wordt gecreëerd.

  4. Giet nu warm water (niet warmer dan 80 graden) aan de kant waar de bombilla zit, en je bent klaar om te genieten! Laat de yerba niet te lang trekken, want daar wordt het heel bitter van. Leeggedronken? Je kunt de mate gewoon weer bijvullen. Vaak kan je tot wel 8 keer bijvullen tot de smaak begint af te nemen.
Terug naar blog